19 March 2009

Teka-teki

TEKA - TEKI

Teka-teki :
Ader sebuah keluarga nak balik kampung.Bapak dia cakap lampu kereta rosak tapi mak dia tetap nak balik kampung.Sampai kat sebuah kampung yang gelap gelita,ader seorang orang minyak yang nak melintas jalan raya.Tiba-tiba dia brek kereta dia.Kenapa dia brek kereta dia walaupun lampu dia rosak ????
»»Jawapannya sbb ari siang, dia nampak org minyak tu

Teka-teki :
Binatang aper yang boleh beranak dan bertelur???
»»Jawabnye... siputBABI ler..

Teka-teki :
antara banyak2 burung,burung apakah yang paling tua? hah jawab.
Jawapan :
»»Jawabnye burung kakak tua

Teka-teki :
TEBU apakah yang tidak boleh di makan??
»»Jawapannya tebuan

Teka-teki :
Buka Pin, Buka Baju........ apa Jawapannya?
Jawapan :
Pulut Panggang

Teka-teki :
Apa Maksud BOSS?
Jawapan :
Buat Orang Susah Sahaja

Teka-teki :
ader makcik tuh tengah masak mee.tibe2 ader katak datang.makcik tuh halau la katak tuh!katak tuh degil taknak lari!kenapa katak tu taknak lari?
Jawapan :
sebab katak mana boleh lari!katak tu melompat la

Teka-teki :
sebab aper??? kalau beruk tengok muka die kat cermin..die pecahkan cermin tuu
Jawapan :
sebab die tengok muker die macam beruk

Teka-teki :
ape bende bile 4 die banyak-banyak,bile 3 die jarang-jarang,bile 2 die kadang-kadang,bile satu die sgt sikit
Jawapan :
bilangan no plat kereta

Teka-teki :
wei jawab nih..... waktu malam ikan tido, bila siang ??? agak nyer ikan wat aper ek????
Jawapan :
mati la...dah kena siang...

Teka-teki :
ade seko gajah makan makan kayu balak.sebab ape?
Jawapan :
dapat penyakit gajah gilee..hehehehehhehh..

Teka-teki :
ader sebuah keta nie....pastu ader 3 traffic light.....tiga2 traffc light warna merah....kete tu dipandu dengan kelajuan 120km/j....pada lampu traffic pertama kete tu terus..........pada lampu traffic pkedua kete tu terus gaks....tapi lampu traffic ketiga kete tu berenti ..kenapa?????kalo terer jawabler
Jawapan :
sebab pemandu kereta tuh tekan brek

Teka-teki :
Banyak2 tukang,tukang ape kalau kite panggil die,die akan pandang ke atas..
Jawapan :
tukang gali kubur

Teka-teki :
dlm bnyk2 ikan...,ikan mana yg pa....ling tajam???
Jawapan :
ikan PARANG...:)

Teka-teki :
dalam banyak-banyak itik,itik apa yang boleh bercakap?
Jawapan :
mana ada itik boleh bercakap kecuali donald duck...

Teka-teki :
dalam banyak-banyak tikus,tikus apa yang boleh bercakap dengan petah?
Jawapan :
tikus dalam cerita stuart little 2

Teka-teki :
Kalau pandai jawab soalan ne..Kenapa CT NurHaliza menyayi tutup telinga?Ha..Jawab arr,jangan nak tekan kat jawapan tu.!
Jawapan :
Memang arr tutup telinga,kalau dia tutup mulut macam maner nak nyayi....

Teka-teki :
Ada banyak-banyak sabun,sabun apa yang boleh dibaca?Kalau dah terrer sangat jawablah.
Jawapan :
Sabun bukulah nama pun buku mestilah boleh dibaca.

Teka-teki :
Ada seekor beruk naik atas pentas.Dia dibaling dengan botol,kerusi.Kenapa orang membaling beruk itu?
Jawapan :
kerana beruk menyanyikan lagu ''KITA SERUPA'

Teka-teki :
okey jawab akunye teka-teki. ianya belubang, dan baunya tengik, kalau diguna ianya keras, kalau dibuang ianya lembik. sape dapat jawab memang terer giler. wa suspek lu lar
Jawapan :
sarung kaki

Teka-teki :
mengisahkan encik saidin (bukan nama sebenar) telah jatuh dari pokok kelapa tetapi dia selamat sebaliknya 5 ekor ayam dan seekor kambing telah terkorban .....soalnya camna ayam dan kambing tu boleh terkorban?
Jawapan :
dia bersyukur tak mati lalu sembelih ayam dan kambing untuk buat kenduri kesyukuran

Teka-teki :
anda sedang membawa motor,tiba-tiba tengah jalan hujan.Apa yang harus anda buat???
Jawapan :
jalan la tepi jalan sebab tengah jalan hujan.

Teka-teki :
ok ali dari kl nak pergi ker johor jalan kaki ke belakang n then abu dari pahang nak ker johor jalan kaki ke blakang gak...at last diaorang jumpa kat aner???cuber teker
Jawapan :
kat hospital sakit jiwa..dua dua tak betoi..hehehehehehe

Teka-teki :
kalau ali bin abu kambing bin??????
Jawapan :
kambing binATANG

Teka-teki :
ayam jantan bertelur kuar kat ner?fikir dulu baru tengok jawapan.....
Jawapan :
tak der kuar kat mane2...psal ayam jantan maner bertelur...ha...ha..ha

Teka-teki :
Dalam banyak2 sekolah, sekolah apa yg lain drpd yang lain.Sekolah ni takde pengajar mahupun penuntut, tiada bangunan,kantin,pejabat,kenderaan,tapak perhimpunan,padang,alat tulis dan segala objek2 yang sewaktu dengannya. Ape dia ???????
Jawapan :
se'kolah' air....

Teka-teki :
dalam banyak-banyak ikan,ikan ape berkepala 2?jawab lah kalau korang rase dah pandai sangat.
Jawapan :
ikan kering.........bab semua ikan kering dibelah 2...

Teka-teki :
ada 3 orang.diorang tengah terjun pakai payung terjun.payung terjun sorang ni berat30 gram.lagi sorang 40 garm.lagi sorang 50 gram.saper yang turun dulu kebumi?
Jawapan :
Nabi Adam

Teka-teki :
ade sekawan lembu tgh jln2. pas tu, diorang jumpe 2 pdg rumput yg b'sebelahan.satu pdg tu, rumput die warne hijau. kire rumput fresh la. 1 pdg lg rumput warne kuning. dah layu la tu. semua lembu pergi mkn rumput kat pdg yg warna hijau. nape ade sekor lembu g makan kat pdg yg warne kuning sdgkan pdg kuning tu dah layu?
Jawapan :
sebab die pakai cermin mate warna hijau

Teka-teki :
saye tangkap kawan saye,saye cuci kawan saye,saye lihat kawan saye,apakah saye?
Jawapan :
kamera

Teka-teki :
Ia jalan,tapi tak berjalan..??? ape dia..?
Jawapan :
Jalan raya...

Teka-teki :
Fikir dulu jangan terus click jawapan yee...KTM Komuter dari KL hendak ke seremban (Selatan), kemana agaknya arah asap Komuter tu...
Jawapan :
Tak de arah sebab Komuter mana ada asap...jangan mare


Teka-teki :
BADAN DIER WARNA COKLAT TUA ,RAMBUT DIER WARNA HIJAU,RAMBUT DIER SELALU ADER BIJI-BIJI !
Jawapan :
POKOK

Teka-teki :
bapa warna hijau,ibu warna merah dan anak warna hitam
Jawapan :
tembikai

Teka-teki :
binatang aper yg takde kaki tapi boleh bergerak
Jawapan :
semua binatang yg kudung kakinya

Teka-teki :
keris apa yang susah nak keluarkan dan susah nak masukkan?
Jawapan :
keris dalam duit RM1..haha

Teka-teki :
kenapa hantar sms lambat sampai dari calling?
Jawapan :
sebab..sms kena masuk dalam sampul sending dulu

Teka-teki :
dalam sebuah pulau ada 99 orang lelaki,dan ada 1 orang perempuan ..apa akan jadi.?
Jawapan :
seratusla....

Teka-teki :
DALAM BANYAK-BANYAK POKOK BUAH,POKOK APA YANG BUNGANYA DI ATAS BUAHNYA DI TENGAH.
awapan :
POKOK BUAH JAGUNG

Teka-teki :
ader seekor lembu.. die pusing kanan.. die pusing kiri..ekornye kemana?
Jawapan :
kebawah je la.. hahah

Teka-teki :
ada 2 orang member tengah jalan2..tiba-tiba seorang hilang...mana pegi lagi sorang...
Jawapan :
pergi cari kawan yang hilang

Teka-teki :
dalam banyak-banyak mi,mi apa paling berat??
Jawapan :
MI ONE TAN(miwantan)

Teka-teki :
dalam banyak2 meja, meja apa boleh dimakan?
Jawapan :
vegeTABLE la...

Teka-teki :
Dalam banyak2 nasi lah kan, nasi apa yang orang takut nak makan?
Jawapan :
Nasi Beriani la..ha haa haa

Teka-teki :
Banyak perkataan,perkataan apa yang ada 9 huruf `g` dalam satu perkataan
Jawapan :
Sembilang..sebab sembilan+g=sembilang

Teka-teki :
bila malam ia hidup, bila siang ia mati, apakah ia?
Jawapan :
ikan

Teka-teki :
Binatang apa ada enam kaki dan boleh terbang
Jawapan :
tiga ekor burung

Teka-teki :
kenderaan aper yg tak ke belakang tak ke hadapan... cuba jawab.....
Jawapan :
lif laaaa

Teka-teki :
pak abu panjat kelapa, die boleh dapat 12 biji, die pikul bawak balik, 4 biji sebelah belakang, 4 biji sebelah depan, berapa yg tinggal
Jawapan :
3 ..... sebab 41/2 belakang ... 41/2 kat depan

Teka-teki :
kakak pergi ke kedai , kakak membeli sekotak coklat . soalannya berapa k dalam perkataan itu ?
Jawapan :
0 sebab perkataan ITU

Teka-teki :
sebiji kereta GEN 2, berjalan diatas jalnraya, ia membelok ke kiri dan ke kanan akhirnya jln terus tayar manakah yang tak sentuh jalanraya?
Jawapan :
tayar spare...!!!!!!!!

Teka-teki :
banyak-banyak biji, biji apa boleh kita makan.
Jawapan :
biji nangka

Teka-teki :
buka baju,masuk dalam lopak dan terus bilas lepastu angkat.Apakah jenis makanan itu?
Jawapan :
Goreng pisanglah

Teka-teki :
berikan 3 cara mcm mana nak memasukkan seekor gajah ke dalam peti ais.
Jawapan :
1) buka peti ais 2) masukkan gajah 3) tutup peti ais

Teka-teki :
ada seorang perompak kat atas bangunan bank.dia nak selamatkan diri.tapi banyak kereta polis . macam mana dia nak selamatkan diri??
Jawapan :
turun ajelah .sebab ada kereta ajer. mana ada orang

Teka-teki :
di mana2 dia ada........di sudut kapal terbang,di sudut dapur...di sudut bilik darjah... di sudut bilik air...apa dia yang ada?
Jawapan :
s & t

Teka-teki :
Ada 5 org budak tengah main di tengah jalan.Orang ramai panggil aper kat diaorang..kalau terer ngat jawab la............
Jawapan :
panggil balik laa,,,,ha. ha......

Teka-teki :
BUAH APE YANG X BOLEH KUNYAH!
Jawapan :
BUAH GULI, TAPI BOLE TELAN KAN....

Teka-teki :
ikan apa yang tak ader mata,tak ader mulut, tak ader sisik, tak ader ekor dan tak ader kepala?yang ader cuma isinya sajer.
Jawapan :
bebola ikan la....

Teka-teki :
petik tepi tengah nyala
Jawapan :
lampu dinding

Teka-teki :
banyak banyak kacang kacang ape yg di potong kecik tetap panjang
Jawapan :
kacang panjanglah namenyer pun panjang

Teka-teki :
bapak ali ada 5 orang anak iaitu nana, nani. nina, nini sorang lagi nama apa????
Jawapan :
ali

Teka-teki :
ok, kita ada 3 soalan n satu jawapan jerk...1)kenapa ubi jadi kayu 2)gigi buruk jadi sakit 3)pencuri kener tangkap
Jawapan :
sebab lambat cabut

Teka-teki :
5 helai stokin direndam dlm laut mediterranian. setiap stokin berwarna merah,putih, hijau ,biru & kuning. apa yg terjadi?
Jawapan :
stokin tu basah ler!!!

Teka-teki :
banyak banyak ikan,ikan aper yang hitam
Jawapan :
ikan masak kicap

Teka-teki :
1=5 2=25 3=75 4=125 5=???
Jawapan :
5=1...lihat pada yang asal 1=5,so 5=1la.

Teka-teki :
pada masa bilakah berat seekor kancil sama dengan berat seekor gajah?
Jawapan :
masa timbang rosak

Teka-teki :
Abu ade sekor ayam jantan,suatu hari ayam tu bertelur kat umah Jamal.Mereka gaduh, sebab nakkan telur tu...Siapa yang sepatutnya dapat telur tuh?
Jawapan :
Dua2 tak dapat.Sebab ayam jantan mane bleh bertelur?

Teka-teki :
dalam byk-byk buah buah apa yg ada bunga kat dalam??cari la kalau dapat..
Jawapan :
buah guli

Teka-teki :
kenapa itik bila melintas jalan tak pandang kiri dan kanan
Jawapan :
sebab mata itik kat tepi

Teka-teki :
tempatnye di atas bumi dan di langit kalu anda semua bijak cube teka!!!
Jawapan :
bukit bintang

Teka-teki :
BADAN KURUS WARNA COKLAT KEPALA BESAR TAPI HITAM
Jawapan :
BATANG MANCIS

Teka-teki :
apa yang paling jauh daripada manusia
Jawapan :
masa silam

Teka-teki :
Ada empat orang rakan.ali,bakar,mutu,samy.dalam keempat-empat mereka siapa yang bersalah.
Jawapan :
ali lah kerana dia bakar motosikal samy. mutu tu bahasa utara

Teka-teki :
binatang ape yang paling gagah
Jawapan :
cicak, sebab tinggal atas siling dapat pegang rumah kite

Teka-teki :
tahi ape yang tak boleh buang dengan tangan
Jawapan :
tahi lalat

Teka-teki :
dua ekor itik sedang berbual.. ape y mereka kata?
Jawapan :
queek...queek

Teka-teki :
pak guard yg jaga pintu penjara ni sorang yg bisu dan dier hanya tahu menggeleng kepala sahaja. suatu hari ader la satu family tu datang nak melawat anaknyer kat penjara tersebut.sblm family ni masuk, diaorg kene mintak izin dari pak guard ni dulu baru boleh masuk.pikir betul2 camner nak bagitau pak guard yg hanya tahu menggeleng kepala tu supaya family ni boleh masuk melawat anak diaorg...kalau korang terer tolong la jawap teka-teki ni...
Jawapan :
"pak guard tak marahkan kalau kami masuk melawat anak kami?"...so pak guard tu geleng la kepala dier and family tersebut boleh la masuk...sekian...

Teka-teki :
tiang diatas dan rumah di bawah...aper kah itu....kalau pandai cuba la jawap...
Jawapan :
kubur

Teka-teki :
banyak banyak kayu,kayu apa paling kuat
Jawapan :
kayu api

Teka-teki :
DALAM BYK2 CAR ......CAR APA PALING HODOH & KECIK...JWB JGN X JWB..
Jawapan :
KATAK(CAR+TAK=KATAK)HEHEHEHE

Teka-teki :
nak kata kereta ,bukan kereta ,tapi memang kereta! apa bendanya ni?
Jawapan :
teksi.sebab ,walaupun ia sebuah kereta ,tapi orang panggilnya teksi ,bukan kereta.

Teka-teki :
harimau mati meninggalkan belang .......manusia mati meninggal?
Jawapan :
meninggal dunia la....

Teka-teki :
kenape kuih lain boleh makan di tengahnye tapi kuih donat tak boleh makan di tengahnye?
Jawapan :
sebab kuih lain ada tengah tapi kuih donat tak de tengah laa...

Teka-teki :
pada satu hari ada 3 orang pemburu ingin memburu seekor gorilla.pemburu pertama membaling kapak dan gorilla itu menangkap dengan tangan kanan,dan pemburu kedua membaling kapak dan gorilla menangkap dengan tangan kiri dan pemburu ketiga membaling lagi satu kapak dan gorilla mengelak dan kapak terkena pokok dan tapi gorilla itu mati kenapa
Jawapan :
macammana gorilla mengamuk, dengan menetak dadanya dengan kapak.

Teka-teki :
silakan masuk duduk di luar?
Jawapan :
butang baju

Teka-teki :
bisu,pekak dan buta merupakan 3 org kawan....satu hari pekak mencuri dompet si buta.....bagaimanakah bisu nak bagitau kpd buta yg dompetnyer dicuri?????
Jawapan :
bisu beritahu je la"woi buta, pekak curi dompet ko" pasal dier punyer namer jee bisu org nyer x bisu

Teka-teki :
orang terjun sungai bogel,ape yg tak basah???
Jawapan :
tulang kering..namer pun kering...huhu

Teka-teki :
kenapa penumpang teksi boleh tertidur ketika dalam perjalanan ke sesuatu destinasi?
Jawapan :
kerana disebabkan tayar teksi tu getah,kalau rantai jentera pengangkut takkan boleh tertidokan.mesti bergegar punya!!!!hahaha

Teka-teki :
dalam banyak banyak pulau,pulau ape yang telah dipulaukan oleh persekutuan pulau-pulau seluruh malaysia?
Jawapan :
pulau pandan..sebab,penah dengar tak pantun pulau pandan jauh ke tengah?


Teka-teki :
tali apa yang tak boleh digunakan?
Jawapan :
talian hayat

Teka-teki :
binatang apa yang lidahnya di luar dari mulutnya
Jawapan :
lidah buaya

Teka-teki :
dalam banyak-banyak pokok, pokok apa yang namanya dari nama hantu?
Jawapan :
pokok langsuir

Teka-teki :
ia lapang.ia berada agak tinggi.ia juga sangat berharga.ia adalah sebuah tempat.apakah namanya.
Jawapan :
lapangan terbang subang

Teka-teki :
Benda ni lembik bila dikacau, tapi bila tak diusik dia keras macam tu je. Ha... apa dia!
Jawapan :
Simen la

Teka-teki :
Ada satu biji kelapa bagaimana nak buat satu belah boleh digunakan pada hari ini dan satu belah lagi pada tahun depan
Jawapan :
Belah pada 31 hb Disember

Teka-teki :
kenapa katak termenung lepas bertelur
Jawapan :
sebab dia tengah pikirkan name untuk anak-anak dia yang banyak tu

Teka-teki :
kenape pusat letak kat tengah?bukan kat bawah atau pun kat memane lah!
Jawapan :
memang pusat fitrah kat tengah pusat bandar pusat kesihatan etc

Teka-teki :
kalau gajah adalah binatang berhidung paling panjang, siapa yang berhidung kedua terpanjang??
Jawapan :
anak gajah

Teka-teki :
kenapa ayam tak dipanggil itik?
Jawapan :
dah mak bapak dia ayam

Teka-teki :
1)kalau tikus di atas meja, kucing di mana yek?? 2) kapal layar berlayar di lautan ke timur, angin bertiup dari barat, asap kapal arah mana?? 3) cina n melayu kongsi raya, kalau cina n india kongsi aper?
Jawapan :
1)sarawak 2) kapal layar takde asap 3)kongsi gelap

Teka-teki :
nak dapat susah bila dapat senang kasi orang ?
Jawapan :
duit

Teka-teki :
Dalam banyak2 pintu yg korang tau,pintu apa yang takde pintu nak tutup?
Jawapan :
Pintu goal dan Pintu Gerbang

Teka-teki :
Apa benda buah makan buah..?
Jawapan :
Buah Dam

Teka-teki :
dalam banyak-banyak sungai.sungai aper yang lambat mengalir?
Jawapan :
sungai siput...sebab siput tue kan lembab.

Teka-teki :
Ada 5 ekor burung duduk atas dahan,3 ekor bercadang untuk terbang,tinggal berapa ekor lagi yang duduk atas dahan.
Jawapan :
5 kerana 3 ekor burung tu baru bercadang.

Teka-teki :
kenapa lembu melintas jalan tak pandang kiri kanan, tapi anjing pandang kiri kanan?
Jawapan :
sebab mata lembu terletak di kiri dan kanan kepalanya,tapi anjing,matanya macam manusia,so kenela pandang kiri dan kanan

Teka-teki :
siapa yg kasik nama 'apple'?
Jawapan :
mak bapak dia la...

Teka-teki :
dlam banyak2 telor telor ape yg x bley mkn?
Jawapan :
terlopong...

Teka-teki :
Bila siang ia mengecut... Bila malam ia mengembang.
Jawapan :
Kelambu

No comments:

Post a Comment

Post a Comment